Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

ahojte,

možná to sem úplně nepatří, protože se nejedná o cestování letadlem, ale snad to někomu pomůže s aktuálními informacemi - byli jsme týden v Chorvatsku ( autem ), oblast Murter. Hodně jsme toho projezdili na lodi, takže můžu s přehledem říci, že roušky docela dodržují v obchodech, když si jde člověk nakoupit, ale v restauracích ( na zahrádkách i vevnitř ) nosí pouze obsluha, běžně na ulici nikdo. Je jedno, jestli jste na pevnině nebo na ostrovech, zcela jednoznačné je, že bylo min turistů a přesně to vyjádřil majitel v marině, kde jsme brali loď - dle jeho zkušenosti jsou v Chorvatsku pouze češi a poláci, všichni ostatní nejezdí kvůli koroně...tomu odpovídají i ceny, které spadly cca o 1/3 bez smlouvání. Má poznámka se týká dnešního návratu, kdy nám na dálnici v Chorvatsku cestou zpět ukázala navigace, že nejrychlejší cesta na Moravu je přes Maďarsko a Slovensko kvůli dopravní situaci ( Slovinsko, Rakousko ) - nevěděli jsme, co nás čeká, ale jeli ze Zagrebu dle instrukcí a - na maďarské hranici 1 min zdržení, vzali si pasy a zeptali se, zda jen tranzit, poté nalepili na přední sklo samolepku upozorňující, že jen projíždíme a dali mapku, kde se může "zastavit" = brát benzín + hraniční přechody v celém Maďarsku, které lze použít. Směrem na SK to byla Rajka, když jsme tam dorazili, nikde nikdo a projeli jsme volně bez zastavení do Blavy, dále již standardní cestou po dálnici na Trnavu a Trenčín a do ČR, opět nikdo. Dívali jsme se ještě v Chorvatsku na pravidla týkající se tranzitu v obou zemích, dle výše popsaného se zdá, že na jedné straně je něco určeno, ale na straně druhé to nikdo nekontroluje...všude průjezd absolutně v pohodě a celá cesta zabrala 8,5 hod včetně několika zastávek. Pokud se někdo chystáte do Chorvatska, je to v pohodě, teplota vody 26st., vzduch 25 - 30 st., v nejbližších dnech má ale pršet...

0 Citovat

Ahoj, neví náhodou někdo, případně zda nemá osobní zkušenost, zda při letu z Bulharska do Vídně je třeba negativní test, resp. zda stačí jízdenka na bus do ČR?


screenshot-2020-09-22-11-16-30-062-com-android-chrome.png

0 Citovat

Přelom srpna - září jsem byl v Salzburgu, v Miláně, Veroně a Bergamu. Všude poměrně málo lidí, v Rakousku roušky v mhd a obchodech, jinde to tolik nehrotili. V Itálii roušky taky v mhd, obchodech i na veřejnosti. Před vstupem do obchodu, fastfooodů nebo památek měřili teplotu a vyžadovali dezinfekci. Na letišti po nás nikdo nic nechtěl, jen v Bergamu měřili teplotu a stála se fronta jinak žádný formulář ani se ve Vídni nikdo nepídil.

Minulý týden Lisabon. Malinko turistů, jen tram 28 byla občas narvaná, ale za ní jela hned další prázdná, takže to nebylo takové terno. Roušky v obchodech, pouštění jen určitého počtu lidí. Letadlo obsazené tak z 75% a z toho půlka byli češi :-). Ve Vídni stáli vojáci a ptali se, stačilo říct tranzit a ani jízdenku nechtěli vidět, i když jsme ji měli připravenou. 

Asi nejpohodovější období na cestování co jsem zažil, ano omezení jsou v Evropě s rouškami i tam, kde je více teplo, tak je to trochu na hlavu, ale za nižší ceny a méně turistů si to vychutnám ještě více. Ještě bych rád někam vypadl letos, ale uvidíme co nám plukovník dovolí a kdo nás všechno zavře hlavně. :D

0 Citovat

Azory - když už se tam člk dostane, žádná větší omezení, občas roušky, cestování mezi ostrovy bez omezení. Turistů málo (de facto jen portugalci), takže tím pádem ještě víc omezené služby (doprava, restaurace, obchody). Ptali se nás odkud jsme a na ČR se tvářili překvapeně/kysele... tak říkám nebojte se, nejsme nakaženi a oni se smáli, že to né, o covid jim nejde, jen že veškerý zahraniční turisti co tam jezdí jsou Češi, takže je (ne)překvapilo že zase Češi.

Porto - úplně v klidu, vše funguje normálně a spousta turistů, ulice, restaurace, letadla plné. Až mě to trochu zaskočilo, na to jsem nebyl z letošní ustrašené covid sezóny zvyklý. 

0 Citovat

Já su momentálně ve Švédsku, odlet ve středu z Prahy do Gothenburgu, docela mě překvapilo zaplněný letadlo odhadem 80%. V letadle samozřejmě roušky, ale už v hale po příletu, šly dolů a od té doby jsem tady nikoho v roušce, natož v rukavicích, neviděla. Všude jsou jen desinfekce a upozornění na udržování odstupu a když někomu není dobře, ať zůstane doma. Restauraci, bary, dost plný.... by se tady Prymula zbláznil, kdyby to viděl. 

Takže tady svět ještě v pořádku a vůbec se mi nechce zpátky, když si představím, že zase budu celej den v práci v roušce a v rukavicích, jak debil. 

0 Citovat

Na to jsem přesně čekala, kdo se ozve....

Každej jednou umře, někdo dřív někdo později, ale nemůže kvůli tomu trpět dalších 10mil lidí...

U nás v ČR budem donekonečna vydávat nějaký omezení, vypínat ekonomiku a další kraviny, kdykoliv nám poskočí čísla, tak si dáme na hubu roušky,  takhle to bude rok či dva a za tu dobu se stejně s úmrtím dostanem na čísla podobný ve Švédsku, jen to prostě nebude za 2-3 měsíce jako u nich , ale třeba za rok. 

A nepřála bych ti, abys měl teď nějaký akutní problémy a měl ses dostat do špitálu, protože kolem tebe budou chodit obloukem a než ti pomůžou, tak vyplníš stotisíc papírů, jestli jsi někde nebyl v rizikový zemi, jestli jsi nebyl s někým nakaženým, jestli jsi neměl teplotu atd. atd., pak ti udělaj testy a pak ti možná pomůžou, jestli už nebude pozdě....

0 Citovat

Presne, hlavne kdyz Praha, tak vsichni..... idioti.

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Na to jsem přesně čekala, kdo se ozve....

Každej jednou umře, někdo dřív někdo později, ale nemůže kvůli tomu trpět dalších 10mil lidí...

U nás v ČR budem donekonečna vydávat nějaký omezení, vypínat ekonomiku a další kraviny, kdykoliv nám poskočí čísla, tak si dáme na hubu roušky,  takhle to bude rok či dva a za tu dobu se stejně s úmrtím dostanem na čísla podobný ve Švédsku, jen to prostě nebude za 2-3 měsíce jako u nich , ale třeba za rok. 

A nepřála bych ti, abys měl teď nějaký akutní problémy a měl ses dostat do špitálu, protože kolem tebe budou chodit obloukem a než ti pomůžou, tak vyplníš stotisíc papírů, jestli jsi někde nebyl v rizikový zemi, jestli jsi nebyl s někým nakaženým, jestli jsi neměl teplotu atd. atd., pak ti udělaj testy a pak ti možná pomůžou, jestli už nebude pozdě....

Přesně tak, lépe bych to neřekl :-)

0 Citovat

Aluska: ve Švédsku platí už od března doteď nektera daleko přísnější opatření než u nás,tak jestli si to trochu neidealizujes z nevedomosti. Například doteď maji zákaz akci pro více než 50 osob!!!,zákaz vstupu ze zemí mimo EU, zákaz vstupu do hospod nad počet míst k sezení a hlavně jim tam stačí často doporučení,protože se tam jimi lidi řídí na rozdíl od nás,kdy každý druhy jen vymyslí jak co obejít a jak s čím vydrbat a se vším má problém.

0 Citovat

Jojo, vím, co tady platí, zrovna Švédsko sleduju asi nejvíc z osobních důvodů a rozhodně bych neřekla, že je to daleko přísnější. Kdyby byl zákaz vstupu mimo EU i nás, tak mě to nijak na životě neomezuje, stejně tak nějaký akce lidí nad 50 osob. Rozhodně je tady těch lidí v hospodách, kavárnách atd daleko víc než u nás, vím, že jim chodí nějaký kontroly na to, ale kdo to uhlídá? A určitě je pro podnikatele zde příjemnější omezit počet míst než omezit otevírací dobu. Mě prostě u nás serou a omezujou hlavně ty roušky a rukavice, v práci to mít celej den je náročný, motá se mi hlava, je mi z toho zle, nehty už mám z těch rukavic nechutný, vyrážku na hubě a na rukách, to je to, co mě štve... Že nemůžu jít chlastat nebo někam pařit na akci, to je mi jedno. Stejně tak mě štve, že si nemůžeš v ČR vlastně nic naplánovat, protože nevíš, co ti zase za tejden zavřou nebo kam tě nepustí. Nemám potřebu nic odrbávat a obcházet, chovám se zodpovědně, ale chcu prostě normálně žít. 

0 Citovat

Ono ty akce pro 50 osob znamená žádná kultura, žádný sport, žádný hromadný akce atd,řekl bych že to je dost tvrdé omezení. Jinak v tvem konkretnim pripade, pokud musíš být celý den v roušce a rukavicích,tak chapu,ze ti to vadi. A s tim kam nas pusti nebo ne,tak ted je to spíš o tom,že nás k sobe nechtějí pouštět ty další země právě kvůli tomu,jak se to teď rozjelo. Každopádně je to mimo téma,užij si Švédsko!

0 Citovat

Chápu, že někoho to může mrzet třeba omezení sportu, kultury, ale můj případ to není, to přece jen nevyužívám často, stejně to třeba dopadne, že to u nás taky stopnou a bude se hrát extraliga atd. bez diváků. Jasně, že kam můžem vycestovat nebo ne, neovlivníme, ale u Švédska máš aspoň tu jistotu, že tě tam pustí, protože v jejich politice vůbec nějaký téma zavírání hranic pro rizikový země EU, není na pořadu dne. 

A jinak děkuju, je to tady jako vždycky super (kromě těch cen :-D :-D) 

0 Citovat

@Aluska mozes sa skusit pozret na The Fork, teraz sa tam daju rezervovat nejake restauracie s 50% zlavou :) 

0 Citovat

Včera jsme se vrátili z tuniske Djerby. Zájezd s CK SLM z Brna plné letadlo, po příletu měření teploty na letišti, nutnost vyplnit asi tři vesměs totožné dokumenty, jinak pohoda. Na hotelu opět měření teploty a na každém rohu desinfekce. Stravování all inclusive vše nabírá obsluha, takže se nezřídka kdy čeká ve frontách, je otázka, co je tedy škodlivější skrz koronu, jestli fronty nebo předávání naběrátek. Večer disko venku, ale vláček frčel, antikorona opatření. Bar na pláži closed - všichni k bazénu, zase antikorona opatření. Ale moře teplé, počasí vyšlo, bohužel občas chaluhy po bouři ve Středomoří. Nicméně relax před obtížným podzimem parádní. 

0 Citovat

Aluška napsal(a):

U nás v ČR budem donekonečna vydávat nějaký omezení, vypínat ekonomiku a další kraviny, kdykoliv nám poskočí čísla, tak si dáme na hubu roušky,  takhle to bude rok či dva a za tu dobu se stejně s úmrtím dostanem na čísla podobný ve Švédsku, jen to prostě nebude za 2-3 měsíce jako u nich , ale třeba za rok. 

A nepřála bych ti, abys měl teď nějaký akutní problémy a měl ses dostat do špitálu, protože kolem tebe budou chodit obloukem a než ti pomůžou, tak vyplníš stotisíc papírů, jestli jsi někde nebyl v rizikový zemi, jestli jsi nebyl s někým nakaženým, jestli jsi neměl teplotu atd. atd., pak ti udělaj testy a pak ti možná pomůžou, jestli už nebude pozdě....

Ty myslíš, že pokud by nebyla nějaká znatelnější omezení a promořovalo se s exponenciálním růstem nakažených, jaký byl do minulého týdne (který by logicky následoval i rychlý růst vážně nemocných), že by ses dostala snadno do špitálu? A pokud by ses dostala, tak že by ti pomohli rychle jako do února? Bylo by to naopak mnohem horší než při omezování šíření. Vem si, kolik je už teď infikovaných zdravotníků (chytli to většinou mimo zaměstnání), a to se zatím covid tolik nerozšířil: https://www.irozhlas.cz/zpravy-d...211535_gak

Už teď hledá třeba nemocnice v Uherském Hradišti brigádníky: https://zlin.rozhlas.cz/uherskoh...ce-8323440

Mám částečně pochopení pro některé argumenty a obavy odpůrců opatření a jsem pro řízené promořování (nic jiného už reálně nezbývá), ale fascinuje mě, že si stále dost lidí myslí, že když prohlásíme covid za další chřipku a nebudeme si ho všímat, navrátíme se hned do běžného života. Je fakt, že bychom se tak navrátili do běžného života rychleji (možná od jara díky promoření a očkování aspoň části populace, hlavně polymorbidních obézních pacientů), ale bylo by to v následujících měsících dost drsné. Je to ale jen teorie. I kdyby si to politici v některé zemi chtěli vzít na svědomí a nic neomezovali, stejně by se zavíraly firmy a úřady mj. kvůli nákaze a karanténě zaměstnanců, malému zájmu lidí o různé akce, nulové turistice z důvodu rozhodnutí politiků jiných zemí a kvůli rozhodnutí manažerů firem (viz např. automobilky na jaře).

Ohledně roušek je Švédsko asi jediné, ale i tam se to trochu mění viz tento článek: https://www.novinky.cz/koronavir...u-40335008

"Švédská vládní zdravotnická agentura vydala v druhé polovině srpna stanovisko, ze kterého vyplývá, že nošení roušek může být během pandemie užitečné. Doposud velmi klidní Švédové začali ihned vykupovat lékárny a nárůst prodeje roušek vzrostl někde až o desítky procent."

Cituju z něj dále: "Tegnell však trvá na tom, že čísla ve Švédsku klesla i bez masového používání roušek. Připisuje to zejména práci z domova, zlepšení situace v pečovatelských domovech a zodpovědnosti občanů. „Pokud bychom tato opatření nahradili rouškami, nebude to fungovat,” stojí si za svým Tegnell."

Tegnell má tuto filozofii, která mu asi vychází. To ale neznamená, že by stejný přístup fungoval i v zemích s méně zodpovědnými občany. Jinde zase mají naopak názor, že roušky lidem připomínají, že si mají dávat pozor. Vše má své výhody a nevýhody, ale je třeba se holt sjednotit v každé zemi na jednom přístupu.

Jinak k těm nedoporučeným činnostem, které Švédi berou téměř jako zákaz, patřilo na rozdíl od většiny Evropy velkou část léta cestování (myslím, že i po Švédsku): https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...292221_tkr

 

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Na to jsem přesně čekala, kdo se ozve....

Každej jednou umře, někdo dřív někdo později, ale nemůže kvůli tomu trpět dalších 10mil lidí...

U nás v ČR budem donekonečna vydávat nějaký omezení, vypínat ekonomiku a další kraviny, kdykoliv nám poskočí čísla, tak si dáme na hubu roušky,  takhle to bude rok či dva a za tu dobu se stejně s úmrtím dostanem na čísla podobný ve Švédsku, jen to prostě nebude za 2-3 měsíce jako u nich , ale třeba za rok. 

A nepřála bych ti, abys měl teď nějaký akutní problémy a měl ses dostat do špitálu, protože kolem tebe budou chodit obloukem a než ti pomůžou, tak vyplníš stotisíc papírů, jestli jsi někde nebyl v rizikový zemi, jestli jsi nebyl s někým nakaženým, jestli jsi neměl teplotu atd. atd., pak ti udělaj testy a pak ti možná pomůžou, jestli už nebude pozdě....

Souhlas!

Akorát ten poslední odstavec jak kde......má nedávná zkušenost z českobudějovické polikliniky je pozitivní,žádná buzerace navíc a ani roušky pod nosem tam nikdo neřešil no on jí ten doktor měl pod bradou ..

0 Citovat

Cituju z něj dále: "Tegnell však trvá na tom, že čísla ve Švédsku klesla i bez masového používání roušek. Připisuje to zejména práci z domova, zlepšení situace v pečovatelských domovech a zodpovědnosti občanů. „Pokud bychom tato opatření nahradili rouškami, nebude to fungovat,” stojí si za svým Tegnell."

Tohle je ale klíčové. Tady se každej zaklíná rouškou a myslí si, že s hadrem na hubě může dělat všechno jako obvykle, jako by se nic nedělo. Vídám to furt. Třeba jedna velká firma s pobočkama po celé ČR pravidelně pořádá školení pro pracovníky z těch různých poboček. Tak se tam sjedou, školení si vsichni odsedí v rouškách a o přestávkách hromadně chodí ven na cigáro. Chodník je úzký, musí se mačkat, aby se vešli. Proč to do háje neškolí online? Děti s rouškama ve třídách? A pak si je sundají na některé předměty a v jídelně, kde se hromadně promíchá celá škola. A takhle by se dalo pokračovat

0 Citovat

Včera návrat z Turecka, v Praze při odjezdu nikoho nic na letišti nezajímá, letadlo do IST (A330) poloprázdné.

IST letiště docela zaplněné Turky, měli jsme pakárnu, protože vyžadují ještě150 dní platný pas a my měli asi 140. Naštěstí se podařilo Turky obměkčit a 150 Eur pokutu jsme neplatili. Letadlo do Antalye skoro plné (pátek večer). Žádné dotazníky pouze měření teploty před gatem.  V hotelích (byli jsme ve dvou 5 star) pouze rusky mluvící hosté a Turci. Přísná hygiena, rozestupy, stálá dezinfekce (třeba lehátka na pláži po odchodu), personál roušky, nabízeli ale všechny služby jako dřív. Maximální spokojenost. Zpátky jsme letěli v C, opět měření teploty, z AYT do IST žádný servis, vyhlášený salónek Turkish airlines v IST tragedie, proti loňsku tak max 10% (považoval jsem ho dříve za nejlepší lounge, kde jsem byl). Z IST do PRG opět A330, tentokrát economy hodně zaplněná, v C nás bylo 5. Servis krabička a plast příbor, z pití na výběr jen juice, cola, mléko !, minerálka, pivo, víno. V Praze se nás nikdo na nic neptal, cizinci něco vyplňovali a několik rusky mluvících do ČR policie nepustila.

0 Citovat

Libor_S: takhle těch pár dnů, co tady su, jsem si nevšimla, že byli Švédi dodržovali nějaký rozestupy atd, všude to je napsaný, ale nikde to není poznat, to už je možná u nás je v obchodě o pár procent lepší. Vím, že měli doporučený, aby necestovali, ale nebyl to zákaz, šlo hlavně o rizikovou  oblast Stockholm, aby jim to od tama nenatáhli do celé země. Spoje byly omezený, ale jak moc byly naplněný, to je otázka. Teď si hodně lidí ve Stockholmu stěžuje, že mhd je nacpaný, že nemaj možnost dodržovat doporučení, jak by třeba chtěli. 

Já zkušenost z nemocnice v červnu mám a bohužel špatnou, měla jsem zánět zubů a než mi v HK nemocnici byl někdo vůbec schopnej pomoct, tak napřed papírování, měření teploty, nechali mě stát venku před budovou a mě bylo tak zle... skončila jsem 14 dnů na antibiotikách. Ani si nechcu představit třeba takovej zánět slepýho střeva, či něco ještě akutnějšího, v té době byli nemocnice prázdný, ale nesměli vlastně léčit nic jinýho a jen čekali na ty Covidy.. V rodině mám pár lidí,  co pracuje v nemocnici, takže vím, že se doktoři nudili, sestřičky žehlily roušky a jen čekali na ten nával pacientů, plánovaný operace, který nebyly akutní, zrušeny. 

Každej je zastáncem něčeho jinýho, ale nemyslím si, že by roušky a rukavice bylo něco spásnýho, kdyby si každej myl ruky a dodržoval základ hygieny, tak by to mělo fungovat. Jak píše Deny, děcka ve škole s rouškama, pak jdou ze školy, roušky dole nebo si je ještě vyměňujou.

0 Citovat

U nás tedy fakultní nemocnice v současné době žádné testy pacientů před nástupem na plánované výkony nedělají, natož aby testovali někoho v akutním stavu.

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Libor_S: takhle těch pár dnů, co tady su, jsem si nevšimla, že byli Švédi dodržovali nějaký rozestupy atd, všude to je napsaný, ale nikde to není poznat, to už je možná u nás je v obchodě o pár procent lepší. Vím, že měli doporučený, aby necestovali, ale nebyl to zákaz, šlo hlavně o rizikovou  oblast Stockholm, aby jim to od tama nenatáhli do celé země. Spoje byly omezený, ale jak moc byly naplněný, to je otázka. Teď si hodně lidí ve Stockholmu stěžuje, že mhd je nacpaný, že nemaj možnost dodržovat doporučení, jak by třeba chtěli. 

Já zkušenost z nemocnice v červnu mám a bohužel špatnou, měla jsem zánět zubů a než mi v HK nemocnici byl někdo vůbec schopnej pomoct, tak napřed papírování, měření teploty, nechali mě stát venku před budovou a mě bylo tak zle... skončila jsem 14 dnů na antibiotikách. Ani si nechcu představit třeba takovej zánět slepýho střeva, či něco ještě akutnějšího, v té době byli nemocnice prázdný, ale nesměli vlastně léčit nic jinýho a jen čekali na ty Covidy.. V rodině mám pár lidí,  co pracuje v nemocnici, takže vím, že se doktoři nudili, sestřičky žehlily roušky a jen čekali na ten nával pacientů, plánovaný operace, který nebyly akutní, zrušeny. 

Každej je zastáncem něčeho jinýho, ale nemyslím si, že by roušky a rukavice bylo něco spásnýho, kdyby si každej myl ruky a dodržoval základ hygieny, tak by to mělo fungovat. Jak píše Deny, děcka ve škole s rouškama, pak jdou ze školy, roušky dole nebo si je ještě vyměňujou.

Pokud máte opravdu známé nebo příbuzné ve zdravotnictví, tak musíte vědět, že se slepákem byste byla do pěti, deseti minut na urgetním příjmu chirurgie a to bez ohledu na covid režim.

Ten filtr na příjmech je docela ostrý a zánět zubů, s tím se prostě čeká a má to racionální důvody.

0 Citovat

Musim taky souhlasit s Aluskou  a s temi, co prejmenovali Covid 19 na Prymulu 19  Sice jsem nikde cele prazdniny nebyl ,oproti  ostatnim zdejsim cestovatelum ,ale to nebylo zase takove nestesti ,protoze o prazdninach stejne vetsinou nikam nelitame 

Letos to asi bylo vsude hezke a bez davu i na proflaknutych mistech , trochu naivne jsem se domnival ,ze vyrazime nekam v zari ,ale ani to nakonec nevyslo  Uplne me to zas tak nemrzi ,protoze mista ,ktere v Evrope neznam byla spis dost komplikovna  ( napriklad Azory  ,nebo Finsko  ) 

Myslel jsem na Recko zase na nejaky fajn ostrov ,ovsem ty jejich sachy s QR kodem me otravily natolik ,ze jsme nakonec vzdali i to  Test odmitam 

A tak jedine co zustalo byly me lety mezi Irskem a CR  a pak vzdycky 14 dnu karantena ,celkem 3 x  ted se chystam po ctvrte a uprimne mam s toho trosku obavu, ne kvuli  viru , ale kvuli Prymulovi co muze behem 14 dnu vymyslet  a Ryanair pak zrusi i ty dva lety  tydne  co ted mezi  Dublinem a Prahou ma , tak  radeji zpatecku jeste nekupuju  a v zaloze  krome primeho letu  zustava  Polsko nebo Italie ,coz by pak treba bylo zatim i bez karanteny  pokud bych zaprel pobyt v CR 

Ale tak jak Aluska chvali  Svedsko ,musim pochvalit Irsko, ano byly tu opatreni  nesmelo se dal nez 2 km od domu ,pozdeji 5 km  ,krome potravin bylo vsechno zavrene  ale rousky se nenosily nikde a vlastne spousta veci byla jen doporucena  ,nebyl to zakon ,az v posledni dobe se to zacalo zhorsovat , rousky jsou v obchodech, MHD  ,puby se otevrely az ted 21 zari , v Dublinu se otevreni posunulo o  3 tydny  Maji ted  zem rozdelenou  na levely  se skalou 1-5  priecmz vetsina Irska je ve 2 akorat Dublin a ted uz i Donegal je ve 3   nejhorsi je 4 a 5  ,,4 vyhrozuji  Dublinu  Celkem je uz nakazenych daleko mene nez v CR 

Samozrejme brblaji  na zavrene puby  i  na omezeni sportrovnich aktivit  Resataurac poskytujici jidlo jsou uz otevrene s omezenim na 105 minut  a 15 minut je pak na dezinfekci 

V Dublinu jsem byl jen kdyz jsem jel na letiste  ,jednou jsem tam spal u znamych   v posledni dobe Jinak bydlim na vesnici  50 km od Corku a nijak zadne omezeni nevnimam  ani pri te karantene  Ale pochopitelne se tesim az vsechny ty nesmysly skonci  Jo a skola nebyla az do prazdnin ,ted uz od zari je a zda se ,ze se chovaji  normalne ,nevim zda decka sedi ve skole v rouskach ,ale  vraceji se spolecne bez rousek...  Ja si ji nasadim tam kde musim stylem, aby se  vlk nazral a koza zustala cela ,tedy pod nos 

 

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Libor_S: takhle těch pár dnů, co tady su, jsem si nevšimla, že byli Švédi dodržovali nějaký rozestupy atd, všude to je napsaný, ale nikde to není poznat, to už je možná u nás je v obchodě o pár procent lepší. Vím, že měli doporučený, aby necestovali, ale nebyl to zákaz, šlo hlavně o rizikovou  oblast Stockholm, aby jim to od tama nenatáhli do celé země. Spoje byly omezený, ale jak moc byly naplněný, to je otázka. Teď si hodně lidí ve Stockholmu stěžuje, že mhd je nacpaný, že nemaj možnost dodržovat doporučení, jak by třeba chtěli. 

 

Vo Svedsku sa pouzivaju odporucania namiesto zakazov a prikazov - napriklad nepozerat sa na mobil pocas soferovania je odporucane, ale nie prikazane. Cize odporucanie necestovat sa tu bere rovnako ako zakaz na Slovensku alebo v Cesku.

Zrovna tento tyzden som isla metrom a odstup 2m sa tam drzat neda ale je v nom tak desatina ludi ako zvycajne. Vela medzimestskych spojov bolo porusenych a aj tie co chodili sa predavali na max 50% kapacity. Realne necestoval takmer nikto kto nemusel. Z mojich kolegov tento rok v zahranici boli iba ti co chceli ist za rodinou. Z Arlandy lieta maly zlomok letov v porovnani s pred COVID casom a velka cast letiska je uplne zatvorena. 

Inak chapem ze tych, co musia nosit ruska 8 hodin denne, to obtazuje. Ale mne osobne vadia Svedske opatrenia viac ako Slovenske. A na Slovensku bolo uvolnenie vecsiny opatreni aspon na niekolko mesiacov cez leto, kdezto tu su v platnosti nepretrzite od aprila. 

0 Citovat

ono si hlavne presne treba uvedomit, ze aj ked media typu Sputnik, Aeronet, Facebook grupy SPD a Kotlebov a podobne sa nam snazia natlacit, ze take Svedsko je failed country plna hrdlorezov z Afriky, tak realita je uplne inde. V tychto krajinach naozaj staci odporucanie a vacsina ludi sa tym bude riadit, kedze tam existuje nejaka dovera v institucie. Ale koumacke narody ako tie nase vychodoeuropske sa vzdy snazia ojebat system, kedze system tu historicky nie je pre nich ale proti nim... no tiez by som Buresovi neveril ani keby povedal ze 1+1 = 2 .. tak sa tomu necudujem.

Hlavne si treba brat priklad z azijskych krajin ako Taiwan, Japonsko alebo Juzna Korea, kde sa druha vlna ani bud neudiala, alebo minimalne, kedze tam ti ludia su zodpovedni. Cina je trochu iny priklad, tam keby diktatura nezauradovala, tak asi by teraz neboli v takej situacii, ze uz ich poctom nakazenych predbehlo aj Polsko.

0 Citovat

Nuny napsal(a):

U nás tedy fakultní nemocnice v současné době žádné testy pacientů před nástupem na plánované výkony nedělají, natož aby testovali někoho v akutním stavu.

V Pardubické nemocnici nevezmou starý lidi na LDN bez testu, napřed jim rodina musí zaplatit test a pak teprv pokud je negativní, tak to vemou.

0